Sådan kommer I gennem julen: 3 gode råd

Juletiden er ikke altid sød på behandlingsstederne.
Men det kan vi lave om på.

Det er muligt at gøre juletiden en anelse mindre barsk for de anbragte børn og unge ved at overveje, hvordan vi kan være sammen om at håndtere december på en måde, der kan styrke relationerne. I stedet for at give flere skrammer til allerede skrøbelige liv.

Center for Miljøterapi har et par gode tips til, hvordan vi med omtanke og hjertevarme kommer helskindet igennem:

clem-onojeghuo-172144-unsplash.jpg

3 gode råd til julen

 

1.      Gør op med det ubarmhjertige hygge-krav

De anbragte børn, unge og voksne har i årevis oplevet, at de i december har hjemve. De savner i ekstra høj grad at have en familie, et almindeligt liv, og de bliver i december ofte mindet om, at … det har de ikke.

Derfor kan det jo undre lidt, at man på behandlingsstedet bliver overrasket over, at dagen eller aftenen gik dårligt. Vi havde jo som gode pædagoger gjort alt for, at vi skulle hygge os sammen. De unge havde måske oven i købet selv været med til at arrangere alt det hyggelige. Hvad gik galt?

Det hele handler om forventningen til at hygge sig. Om hygge kan man sige, at vi skal sørge for gode, rare rammer, også i december. Vi kan sørge for, at man ikke går ned på hverken æbleskiver eller klejner, men vi skal ikke nødvendigvis berette, at dette er den bedste tid på året hjemme i vores egen familie.

Det er helt sikkert godt, at miljøterapeuter og pædagoger hygger sig, når de er på arbejde: Vi ved, at den gode stemning kan have en afsmittende virkning. Men det er faktisk vigtigt ikke at forlange, at nu skal vi alle sammen rigtig hygge os!

Hygge kan opstå ind i mellem, når rammerne er lagt godt tilrette for det - med hverken for høj eller lav energi i huset.

 

2.      Lav gennemtænkte julearrangementer

På nogle steder virker det som om, der inviteres til sammenkomster som i en skole-SFO eller børnehave. Det er synd, for behandlingsverdenen er jo skruet anderledes sammen.

Man kan tilrettelægge julesammenkomster, hvor forældre er velkomne - men ikke forventede - gæster. Invitér fx til en uforpligtende sammenkomst, som miljøterapeuterne virkelig gerne vil tilrettelægge for beboerne, og hvor forældre kan dukke op, hvis de kan den dag.

Så undgår vi unødvendigt pres på børnene for, at deres forældre skal deltage.

På den anden side, hos forældrene, er der sandsynligvis også svære følelser over at skulle ankomme, smile, og se ud til at hygge sig sammen med nogle pædagoger, der står for alt juleriet for deres barn.

Hvis relationerne til hjemmet er anstrengte kan man overveje, om forældre hellere skal komme hver for sig og mødes med barn og kontaktpersoner. Måske skal man mødes ude i byen til et eksternt arrangement. Hvis man ser med klare øjne på hver familie, der omgiver det anbragte barn, så vil det ofte blive klart, hvad barnet og familien bedst kan klare.

Det vil være en stor støtte til børn, unge og voksne, hvis vi kan være sammen om, hvor supersvært det er at ´julehygge´ sig, når man ikke ved, om det er godt eller skidt, at ens forældre ikke kommer til den traditionelle julehyggedag på behandlingsstedet.

Man kan som anbragt barn eller ung pludselig føle sig fuldstændig udstillet på det sted, hvor man bor – måske over for fremmede voksne, der er de andre beboeres forældre - og det kan være svært at sige nej til at deltage. Derfor kræver julen, at vi på behandlingsstederne virkelig tænker os om.

 

Ja, der findes ikke én rigtig opskrift for alle. Men fælles er: Vis beboerne stor respekt og anerkendelse, tag højde for de faldgruber, som julen byder på, og tal meget med børnene/de unge om, hvordan man kan gøre det her på en god måde.

 

 

3.      Tag med et godt sind mod de vagter, du er tildelt i juleperioden.

Det værste var ikke at være nødt til at være på opholdsstedet juleaften. Det værste var at være der sammen med den pædagog, der havde tabt lodtrækningen!
— Tidl. anbragt ung

Ja, de her vagter er måske de arbejdsdage på året, hvor de stærkeste oplevelser og relationelle ting kan udfolde sig.

 

Det forpligter som intet andet at være sammen med den eller de, der måske ikke har andet selskab at være i end lige netop dit. Du er ansvarlig for at skabe nogle virkelig gode rammer om jeres juleaften, juledag eller nytårsaften, hvor du finder det bedste frem i dig selv. Det er her, hjertevarmen sætter ind sammen med dit professionelle virke.

Du kan prise dig lykkelig for at være netop der i dit liv, hvor du indiskutabelt er en betydningsfuld person, som kan sætte afgørende spor i et andet menneskes liv. En person, som forvalter den gave med ydmyghed.

Alt det, vi siger i jobsamtalen om at ville gøre noget godt for andre; at mene, at vi har noget særligt at give til udsatte børn, unge og voksne? På en juleaften får du virkelig lov at sætte handling bag ordene!

 

Lad os dele gode jule-omtanker og ideer

Vi ved, at det her er noget, der tales om rundt på alle de steder, der lige nu lægger rammerne om juletiden for anbragte børn og unge.

Kom ind på vores Facebook-side og del jeres juleomtanker og -erfaringer. Det gør os alle sammen bedre, og det er det, vi i Center for Miljøterapi sætter allerhøjest: at dygtige behandlere giver god behandling. Også (især!) i julen.

Så del med os andre, hvis I sammen med jeres beboere – eller sammen med jeres miljøterapeuter – har fundet gode måder at gøre juletiden sødere på ;-)

Glædelig jul fra os i Center for Miljøterapi. God vind derude!

 

 

Liselotte Juul